Gemiddeld Energieverbruik Berekenen?
energieprijzenbanner

Gemiddeld energieverbruik

Ben je geschrokken van je laatste energierekening of wil je weten wat jouw gemiddeld energieverbruik is? Bekijk dan hier of jouw energieverbruik hoger of lager ligt dan vergelijkbare huishoudens.

Ook vertellen wij jou graag hoe je jouw energieverbruik kunt verlagen.

laagste prijsgarantie energie

Begin met
vergelijken


Gegarandeerd de beste prijs

OEV brand

100% onafhankelijk vergelijken

huisje

Alle energieleveranciers onder één dak

verlichting

Nergens goedkoper

energiecontract

Onze overstapservice regelt jouw overstap

nooit zonder stroom

Kom nooit zonder stroom te zitten

Gemiddeld energieverbruik huishoudens Nederland

Gemiddeld verbruikt een Nederlands huishouden 3300 kWh elektriciteit en 1500 m3 gas per jaar. Dit energieverbruik zorgt voor een gemiddelde energierekening van 1745 euro per jaar (prijspeil 2018). Deze kosten zijn als volgt opgebouwd:

  • 105 euro vaste kosten (meterkosten, transportkosten en verrekening heffingskorting)
  • 990 euro kosten aan gas
  • 650 euro kosten aan stroom
  • Lees hier meer over verwachting energieprijzen

Het gemiddeld energieverbruik verschilt per omvang van jouw huishouden maar wordt ook beïnvloedt door de woningtype, energielabel, isolatie en de apparaten die je in huis gebruikt.

Het energieverbruik van een gezin met twee kinderen verschilt veel met die van een tweepersoons huishouden. Het gemiddeld energieverbruik op basis van de hoeveelheid personen in jouw huishouden kun je in onderstaand tabel vinden.

Gemiddeld stroomverbruik in kWh
1 persoons huishouden1900
2 persoons huishouden3050
3 persoons huishouden4050
4 persoons huishouden4250
5 persoons huishouden4450
Gemiddeld3100

Gemiddeld gasverbruik Nederlandse huishoudens

Gemiddeld verbruikt een Nederlands huishouden 1500 m3 gas per jaar. Omgerekend zijn de gaskosten 990 euro per jaar. Ongeveer 75 procent van dit gasverbruik wordt gebruikt voor verwarming en koken en 25 procent voor warm water.

Type woning en gasverbruik

Het gasverbruik verschilt heel erg bij verschillende huishoudens en dit komt voornamelijk door de woonsituatie. Zo zijn appartementen bijvoorbeeld lager in gebruik door de omgeven buren en de grootte in vierkante meters. Bij grotere woningen of vrijstaande huizen is het gasverbruik dan ook stukken hoger.

Het gemiddeld energieverbruik op basis van type woning die je hebt kun je in onderstaand tabel vinden:

Gemiddeld gasverbruik in m3
Vrijstaande woning2050
Hoekwoning1575
Maisonette1425
Tussenwoning1175
Flat / appartement875
Gemiddeld1300

Isolatie en gasverbruik

Goed geïsoleerde woningen verbruiken relatief minder gas. De meeste huizen die na 1950 zijn gebouwd zijn redelijk goed geïsoleerd. Nieuwbouwwoningen worden bij het bouwen ook steeds beter geïsoleerd en hebben daarom gemiddeld een lager gasverbruik.

Stookgedrag en gasverbruik

Het gebruiken van je verwarming heeft het meest invloed op je gasverbruik. Dat je de verwarming uit zet als je niet thuis bent of naar bed gaat is een vrij logische manier om te besparen op je gasverbruik. Dit kan nog beter geregeld worden door zoneregeling. In een gemiddeld geïsoleerde woning kun je door zuinig stoken en je woning nog beter te isoleren, jaarlijks het gasverbruik verlagen met 900 m3. Dit komt neer op een jaarlijkse besparing van 590 euro per jaar. In een slecht geïsoleerde woning komt de besparing neer op 500 m3 gas (330 euro) minder verbruik / energiekosten per jaar.

Tips om te besparen op het gasverbruik:
  • Verwarming laag bij afwezigheid
  • Verwarming op afstand besturen met app
  • Niet verwarmen ongebruikte ruimten (zoneregeling)
  • Korter douchen, waterbesparende douchekop
  • Tussendeuren dichthouden
  • Vloerisolatie
  • Leidingisolatie
  • Dubbel glas

Gemiddeld stroomverbruik Nederlandse huishoudens

Jaarlijks verbruikt een gemiddeld huishouden in Nederland 3300 kWh aan stroom. Omgerekend zijn de kosten 650 euro aan stroom per jaar. In stroomverbruik zijn er ook grote verschillen tussen huishoudens. De verschillen hebben vooral te maken met:

  • Gezinssamenstelling; hoeveel personen
  • Hoeveelheid apparaten; meerdere televisies, computers
  • Zuinigheid van de apparaten; energielabel, leeftijd, onderhoud
  • Het gebruik van de apparaten; uitzetten bij geen gebruik, stand-by, verlichting

Energieverbruik laag maar kosten nu hoog?

Als je weet wat jouw gemiddeld energieverbruik is, kan je ook gaan shoppen tussen verschillende energieleveranciers om zo de goedkoopste energiepakketten met elkaar te vergelijken. Het klinkt misschien maf, maar energie vergelijken helpt je gemiddeld toch 200 tot 450 euro per jaar te besparen.

Ben je nog steeds van mening dat je teveel betaald? Dat vinden wij ook. Dit ligt niet aan de energieleveranciers, want de gemiddelde energietarieven liggen zo laag als maar kan zijn. Veel energieleveranciers maken zelfs verlies op nieuwe klanten zoals jij, in de hoop dat je de komende paar jaren nog trouw energie blijft afnemen. Maar waar hebben die hoge kosten dan mee te maken? Met de energiebelasting!

Wat je gemiddelde energieverbruik ook is, iedereen moet energiebelasting betalen. Nu denken velen dat dit gaat om de 21% BTW die je normaal moet afdragen, maar dat is niet waar! Bovenop de 21% BTW wordt namelijk een extra heffing toegepast. Hierdoor betalen wij als consumenten gemiddeld 1/3 van de energierekening aan belasting. Zo kom je met de energiebelasting en de BTW als gauw uit op zo een 50% van je energierekening die rechtstreeks in de staatskas verdwijnt.

Niet eens met de energiebelasting? Of meer lezen? Kijk dan op de website van Rijksoverheid. Weet jij trouwens wat je gemiddeld energieverbruik is? Vul dan gelijk de gegevens in en vergelijk de goedkoopste of groenste energiepakketten. Je vergelijkt 100% onafhankelijk en kan altijd gebruik maken van de laagste prijsgarantie, want je hebt toch 14 dagen bedenktijd!

Het team van Onlineenergievergelijker.nl